Nieuwe documentaire en terugblikserie over “Countdown” in 2024 op NPO3 en NPO2extra

Op 4 en 11 januari 2024 om 21.15 uur zendt de NTR op NPO 3 “The Story of Countdown” uit. In de tweedelige documentaire vertellen Lex Harding en Rob de Boer, makers van het eerste uur, over het ontstaan en het succes van het programma. Ze worden bijgestaan door Countdown-presentatoren Adam Curry, Simone Walraven en Wessel van Diepen. De documentaire bevat talloze fragmenten, niet eerder uitgezonden materiaal en een potpourri van leaders, bumpers en promo’s. The Story of Countdown is een co-productie van Double 2 Mediaproducties (Nederland) en Reelin’ In The Years productions (Verenigde Staten). Bekijk hier de trailer.

Daarna zendt de NTR vanaf 11 januari op NPO 2 Extra de terugblik-serie “Countdown!” uit. In tien afleveringen komen spraakmakende fragmenten uit het programma voorbij, met optredens en interviews van onder meer Rick Astley, Tina Turner, Mariah Carey, Phil Collins, Sinéad O’Connor, De La Soul en Janet Jackson. Uitzendtijd volgt.

Over Countdown
Countdown was een programma over popmuziek en popsterren dat van 1976 tot 1993 werd uitgezonden op Veronica. Het groeide al snel uit tot een van de populairste muziekprogramma’s op de Nederlandse televisie. In de tweede helft van de jaren 80 groeide het Nederlandse Countdown uit tot “Europe’s #1 Rock Show”, met uitzendingen in meer dan 15 landen.

Bijna alle popidolen van die tijd maakten hun opwachting in Countdown, waaronder Paul McCartney, Whitney Houston, Mick Jagger, David Bowie en Mariah Carey. Ze kwamen naar Bussum voor een optreden en een interview. Maar Countdown ging ook zelf op bezoek bij bekende sterren wereldwijd en er kwamen live specials voor televisie.

Over het Countdown-archief
In 2016 kocht het Amerikaanse bedrijf Reelin’ In The Years Productions (David Peck) samen met het Nederlandse Double 2 Mediaproducties (van presentator Jan Douwe Kroeske) het archief van Countdown. In de afgelopen acht jaar is ruim 5.000 uur aan beeldmateriaal gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt. Diverse fragmenten uit het archief kwamen de afgelopen jaren al terug in internationale muziekdocumentaires.

Ook is er een officieel Youtube-kanaal met inmiddels meer dan 100.000 abonnees.