Geslaagde 2 Meter Sessies live met Teitur

Het nieuwe multidisciplinaire festival Explore the North, dat afgelopen weekend haar première beleefde, heeft een prachtige eerste editie achter de rug. Meer dan 1500 bezoekers genoten van de verschillende programmaonderdelen in de binnenstad van Leeuwarden. 2 Meter Sessies was zaterdag in de Grote Kerk aanwezig met een twee uur durende live show mét als muzikale gast de singer/songwriter Teitur.

Het was een mooie avond op een schitterende locatie. Naast fragmenten uit het rijke 2 Meter Sessies archief van grote namen als Radiohead en Tori Amos, werd het noordelijke gevoel benadrukt met schitterende archiefopnames van onder andere Saybia, Ane Brun en de Friese band The Serenes. Allen begeleid met aansprekende anekdotes uit eerste hand van presentator Jan Douwe Kroeske.

Daarna was het tijd voor onze muzikale gast: de van de Faroer Eilanden afkomstige singer/songwriter Teitur. Samen met een talentvol strijkkwartet van het Prins Claus Conservatorium zorgde hij met een zevental wonderschone, verstilde liedjes voor niks anders dan kippenvel bij de toeschouwers.

Het paste allemaal perfect in het concept van het Explore The North festival: unieke optredens op bijzondere locaties. Naast de indrukwekkende Grote Kerk konden de bezoekers het hele weekend genieten van speciale shows in de Lutherse Kerk, het voormalig postkantoor Post Plaza, de voormalige gevangenis De Blokhuispoort en de voormalige synagoge en het Van Sminia Huys.

Er kan met recht gezegd worden dat het een succesvolle eerste editie was. Explore the North heeft laten zien dat er in Leeuwarden ruimte is voor een festival dat nieuwe wegen inslaat. Een festival dat zich laat bezoeken als een ontdekkingsreis.

En net zo belangrijk: de vele enthousiaste reacties van bezoekers en artiesten maken dat er een uitstekende basis is gelegd om op voort te kunnen bouwen voor een volgende editie!