Wassende water, ademen op 12 meter onderwater en meer...

Jan Douwe Kroeske op bezoek bij de onderwater-akkerbouw van Nemo’s Garden in Italië
JD notes

Wassend water, ademen op 12 meter onderwater en meer…

Terug op het grind van het zeestrand van het Italiaanse Noli, begrijp ik het allemaal wat beter: je hebt echt een zeeduik nodig, 12 meter onder het wassende water van de Italiaanse Riviera, om goed te begrijpen wat de mensen van Ocean Reef met hun onderwaterproject willen.

Door Jan Douwe Kroeske, 4 april 2017

Ik ben uitgenodigd door mijn goede vriend en voormalige duikleraar Rene Huisman. Vroeger, in de begintijd van Jules Unlimited, was hij mijn rotsvaste steun en opleidingsbron in de wereld van het duiken: ik leerde aan de Amstelveenseweg in een zwembadje de eerste beginselen en in een echt klaslokaal werden we gedrild in de theorie van het duiken.

Met Rene ging ik naar Noorwegen voor een avontuurlijke tocht onder ijs, samen reisden we af naar de Kaaimaneilanden voor een diepe duik (tot 48 meter) en we werkten in en buiten Amsterdam aan de voorbereidingen van Nitrox-duiken, duikboten, tugbootjes, lava-duiken. Zo haalde ik mijn acht duikbrevetten.

Onderwater-akkerbouw
Amper vier weken geleden spraken we voor een training af in het Belgische Beringen om onze reis naar Italië voor te bereiden: duiken naar een luchtbel, om te ervaren hoe kwalitatief zuivere lucht de bron is voor versneld groeien van plantjes, onderwater-akkerbouw dus! De Italianen hebben hun project de prikkelende naam Nemo’s Garden gegeven.

In het bedrijf van de familie Gamberini zien we de proefopstelling van ‘Nemo’ en we zien de fabriek van vlogelaatsmaskers en nieuwerwetse snorkelbrillen. Hun landbouwproject is geboren vanuit hun passie voor het onderwaterleven. Bovendien wil Ocean Reef iets doen met hun opgebouwde kennis.

De grote baas, Sergio, legt me in de vergaderruimte van het bedrijf uit, dat hun idee van onderwater-landbouw prachtig is en henzelf zo heeft gemotiveerd om de volgende stap te willen zetten, maar dat het bedrijf nu toch ook behoefte heeft aan samenwerking met andere partijen en andere landen. Nederland staat bovenaan de lijst, want, zonder dat wij Nederlanders dat eigenlijk weten, is ons land trotse aanvoerder op de wereldranglijst van plantenveredelaars.

En als je dan toch een bijdrage wilt leveren aan een deeloplossing van het wereldvoedselprobleem, dan is samenwerking met een cruciale partner een eerste vereiste. Dat hebben de Italianen goed gezien! We praten over Koppert Cress, WUR, San Diego en mijn rol in het verhaal. Ik vertel de mannen van Ocean Reef dat Nemo’s Garden een prachtig onderwerp voor ons SummerLabb is en dat ik ze daarom graag wil uitnodigen om van 21 tot en met 25 juni naar Sail Den Helder te komen. Om daar onder het olieboorplatform Paragon C462 een opstelling van de “Luchtbel” neer te leggen. En zo op een van de meest prikkelende decors van SummerLabb ooit het verhaal van Nemo’s Garden te gaan vertellen aan de bezoekers.

Je merkt ‘t: Jan Douwe was Op Zoek, dit keer in Noli, Italië. De familie Gamberini en de medewerkers van Ocean Reef hebben me enorm geraakt met hun ontwapenende en heel realistische nieuwerwetse manier van landbouw bedrijven: onderwater, zuivere zuurstof, van zout naar zoet water, aloë vera en munt, koriander en bieslook.Heel realistisch, ook op de bodem van de Noordzee…