JAN DOUWE KROESKE

MEDIA-MAKER | PRESENTATOR | DAGVOORZITTER | VOICE OVER

Jan Douwe Kroeske heeft met zijn jarenlange ervaring een unieke visie ontwikkeld over de media- en duurzaamheidswereld. Hij is breed geïnteresseerd en laat zich boeien door muzikanten en techneuten. Hij begon zijn journalistieke loopbaan bij Radio 3 en als presentator heeft hij zich ingezet bij de publieke en de commerciële omroep. 

Jan Douwe is in te huren als media-maker, presentator, dagvoorzitter en voice-over.

DUURZAAMHEID
& ENERGIETRANSITIE

Jan Douwe Kroeske zet zich al jaren in voor een duurzame wereld, onder andere met het door hem opgerichte duurzaamheidsplatform SummerLabb en het ondersteunen van de realisatie van de GEM-Tower. LEES VERDER

MUZIEK
& CULTUUR

2 Meter Sessies is een van de meest bekendste en langstlopende muziekprogramma’s van Nederland. Onlangs maakten Jan Douwe Kroeske en z’n team 50 nieuwe opnames voor een serie op de publieke omroep onder de naam “Studio 2020”. LEES VERDER

MEDIA-
PRODUCTIES

Een bedrijfsvideo maken? Een pakkende boodschap in beeld en geluid vangen?  Het door Jan Douwe Kroeske in 2000 opgerichte Double 2 (D2) is een onafhankelijk en dynamisch mediaproductiebedrijf waar niet alleen muziek in zit. LEES VERDER

SPORT
& BEWEGING

Jan Douwe Kroeske volgde een opleiding tot sportleraar (1978 – 1981), speelde tot zijn 24e in de eerste divisie volleybal, en werkte onder andere in Oostenrijk en Italië. Later werd hij presentator van NOS Langs de Lijn en liep hij met Gerard Nijboer de marathon.

Muzikanten, techneuten, dwarsdenkers, jonge mensen, uitvinders, wetenschappers, bestuurders en vrijdenkers. Zolang zij maar pionieren raakt Jan Douwe geboeid door de creatieve denkkracht en doelgerichtheid van mensen. Als hij in gesprek met hen de gebaande paden met enige regelmaat links kan laten liggen en samen vol goede moed onontgonnen terrein kan verkennen om tot mooie en vernieuwende inzichten te komen, is zijn missie geslaagd.

Zijn stellige overtuiging is dat het leven een stuk simpeler en rijker wordt als we ‘gewoon’ zeggen wat we willen, denken en voelen.

Van een bewegingswetenschapper en gymleraar die plaatjes ging draaien en radio- en tv-presentator werd

Van DJ bij De Mac in Harderwijk naar een lokaal radioprogramma en heel veel legendarische concerten bijwonen in de Gigant in Apeldoorn. Plaatjes kopen bij speciaalzaak Boudisque en inside informatie krijgen over alternatieve bandjes, daar dan een verhaal over schrijven in muziekblad Stic. Met Felix Meurders de Scherpe rand van platenland vaststellen, het alternatieve lijstje voor popmuziek en dan, vol verbazing, een eigen radioprogramma presenteren.

In 1985 debuteerde Jan Douwe bij de Vara op de radio met Twee Meter De Lucht In. Vanaf 1993 zijn de 2 Meter Sessies ook op tv te zien. Andere tv-programma’s die hij presenteerde zijn onder andere Kippevel, Jules Unlimited en 12 steden, 13 ongelukken. Op de radio presenteerde hij lange tijd Langs de lijn en de Radio Tour de France

Jan Douwe is ook de trotse eigenaar van het grootste muziekarchief van Nederland. Samen met zijn amerikaanse compagnon David Peck is hij eigenaar van het complete muziekarciehief  van Veronica’s Countdown. Met enige regelmaat duikt 2 Meter Sessies in een nieuw jasje op bij de Publieke Omroep.

Hij presenteerde honderden afleveringen van lang lopende series en heeft met zijn jarenlange ervaring als dagvoorzitter, presentator en radio – en tv programmamaker een brede en unieke visie ontwikkeld op muziek & media, samenleving & duurzaamheid, technologie & innovatie én op het vak van ‘presenteren’.

DAGVOORZITTER & PRESENTATOR

De leiding nemen waar nodig én de deelnemers en bezoekers zichzelf laten begeleiden waar mogelijk. Dat is de invulling van zijn rol die hem het beste past, waarbij hij zich laat helpen door zijn nieuwsgierigheid naar de passies van deze mensen. Jan Douwe denkt overigens ook graag mee over een zinvolle programmering van de bijeenkomst.

Een aanstekelijk enthousiasme, een gedegen voorbereiding en een enorme rugzak aan kennis, inzichten en ideeen. Dat brengt Jan Douwe met zich mee in zijn rol als dagvoorzitter, workshopleider, spreker of gespreksleider. 

ENKELE OPDRACHTGEVERS

RENE PETERS

TNO (Technology en innovation, energytransition):
‘Jan Douwe heeft een enorm vermogen tot verbinden en het slaan van bruggen tussen mensen en organisaties. Hij betrekt iedereen bij het gesprek, rekt comfortzones op en vraagt net zolang door totdat helder is welke persoonlijke drijfveren mensen tot actie aanzetten. Aan alles is merkbaar dat hij zijn dagvoorzitterschap niet als een ‘klusje’ ziet, maar als een manier om invulling te geven aan zijn eigen betrokkenheid bij ‘zijn’ thema’s. En dat enthousiasme slaat over op de deelnemers.’

JEROEN PENRIS

Business Development at Siemens Digital Industries:
‘Een gedegen voorbereiding, afgestemd zijn op de deelnemers en hen laten beleven waar ze voor gekomen zijn. Dat doet Jan Douwe ontzettend goed. Ook de minicursus ‘Presenteren’ die hij gaf aan onze medewerkers, was een eye opener: als presentator moet jij niet degene zijn die het verhaal vertelt, maar dat moeten de mensen uit de zaal zijn. Daardoor krijgen zij het gevoel dat ze welkom zijn en iets meemaken dat van belang is. Hij is een hele goede moderator. Een vakman tot in z’n tenen.’

KOEN SCHUILING

Burgemeester Groningen,
voorheen burgemeester Den Helder:

Jan Douwe Kroeske kun je om een boodschap vragen. Een vakman die veel mensen kan bereiken. Ik heb hem meegemaakt met kinderen en die vonden het contact met hem leuk en ‘vet cool’. Daarnaast als interviewer bij een semi-wetenschappelijke bijeenkomst aan de vooravond van Sail Den Helder waarbij hij iedereen zo goed tot zijn recht liet komen dat de gasten tot het eind geboeid bleven luisteren. Ook hebben we een opzet bedacht voor de nieuwjaarsreceptie waarbij hij de kernboodschap die toen nodig was dankzij de goede voorbereiding en de flitstende vraaggesprekken wist te versterken. Prettig, vriendelijk, belangstellend en representatief!

MARCEL HOENDERDOS

Hoofd communicatie n Public Affairs Energie Bedrijf Nederland:
Ik ervaar de samenwerking met Jan Douwe als heel erg fijn. Hij is ongelofelijk betrokken en persoonlijk. Het eerste wat hij vraagt aan je vanuit oprechte nieuwsgierigheid is: "Hoe gaat het met je?" Hij staat voor de goede zaak en is een echte pionier.

DOUBLE 2 MEDIAPRODUCTIES

Van conceptontwikkeling tot eindproduct. Met een tomeloze energie, een grote betrokkenheid en genoeg dwarsdenkerij om het spannend te maken. Tel daarbij de meer dan 30 jaar kennis en ervaring, et voila: een eindproduct dat tot de verbeelding spreekt en down to earth is.

De pijlers onder D2 zijn:

  • Muziek & media;
  • Samenleving & duurzaamheid;
  • Technologie & innovatie;
  • Sport & beweging

CONTACT OPNEMEN

Voor boekingen, interviews of andere aanvragen, kun u contact opnemen met Double 2 via info@d2bv.nl of 035-6714140.