Nieuwe documentaire Elliott Smith opent met 2 Meter Sessies materiaal

We worden er nog steeds stil van, de plotselinge dood van de Amerikaanse singer/songwriter Elliott Smith in 2003. Zelfmoord, zo luidt de officiële verklaring. Zijn vriendin vindt hem met twee steekwonden in zijn borst. Naast hem ligt een briefje: “I’m so sorry – love Elliot, God forgive me.” Binnenkort verschijnt een nieuwe documentaire over het leven van Elliott: Heaven adores you.

En dan dwalen de gedachten af naar 1999. Elliott Smith is dan net internationaal doorgebroken met het album XO en het brengt hem de hele wereld over. Ook naar 2 Meter Sessies, op 29 november.

We treffen een vermoeide artiest. Vermoeid door alle aandacht. We herinneren ons dat vreemde beeld van de schuchtere singer/songwriter in een wit pak op een groot podium tijdens de Oscar show van een jaar eerder. Daar speelde Elliott, voor de camera’s van de wereld, het liedje Miss Misery dat dankzij de film Good Will Hunting een ster van hem maakte.

En dat is iets wat de onzekere Elliott lastig te behappen vind. “I’m the wrong kind of person to be really big and famous,” vertelt hij in ons interview na de moeizaam verlopen sessie.

Het tragische verhaal van Elliott Smith blijft anno 2014 nog steeds tot verbeelding spreken. Zo verschijnt er binnenkort een nieuwe, Amerikaanse documentaire over de nog altijd gemiste singer/songwriter: Heaven adores you. Afgelopen week verschenen de eerste paar minuten online. Het interview bij 2 Meter Sessies leidt het verhaal in: