Nieuwe stappen voor muziekarchief 2 Meter Sessies

Na succesvolle crowdfunding gaat digitalisering en archivering van ruim 6000 tapes van start met nieuwe partner arQive.

David Crosby, Randy Newman, Coldplay, James Taylor, Foo Fighters… Zomaar 5 van de ruim 1600 namen die met een opname in het dertigjarige archief van muziekprogramma 2 Meter Sessies te vinden zijn. Omdat deze opnames nog op ouderwetse tapes staan, en deze niet het eeuwige leven hebben, gaat begonnen worden aan het digitaliseren en archiveren van 4.000 uur aan rijk materiaal.

Dit is een zowel minutieus als kostbaar proces. Zoals wellicht bekend, heeft 2 Meter Sessies begin dit jaar hiervoor een crowdfundingsactie succesvol afgerond. In drie maanden tijd werd 40.000 Euro opgehaald. Een bevestiging dat muziekliefhebbers de opnames nog altijd een warm hart toedragen en willen behouden voor de toekomst.

Na gesprekken met diverse digitaliseringsbedrijven, werd de juiste klik gevonden met het in Gouda gevestigde arQive.

“Het is een complex archief,” weet 2 Meter Sessies oprichter Jan Douwe Kroeske. “Het is daarom voor ons belangrijk dat we alle opnames relatief makkelijk en op een veilige manier kunnen archiveren, opvragen, exporteren en publiceren. Dat vereist een flexibel systeem van een meedenkende partner. Dat hebben we gevonden bij arQive.”

Wouter de Kok van arQive haakt hier op in: “Door middel van het schaalbare arQive platform kan het culturele erfgoed van de 2 Metersessies gedigitaliseerd en ontsloten worden. Wij zijn erg blij met de keuze voor arQive en kijken uit naar verdere samenwerking.”

arQive biedt ondanks alle onderliggende complexiteit eenvoud in zowel gebruik als beheer. Belangrijk hierbij is de workflow engine van arQive, die kan zorgen voor verschillende verwerkingen en bewerkingen van het originele materiaal. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor het transcoderen van de mediabestanden naar een preview formaat met ingebrand logo, waardoor er snel en veilig een viewing gestuurd kan worden naar geïnteresseerde documentairemakers of televisieprogramma’s.

Met het digitaliseren en archiveren wil 2 Meter Sessies ook nieuwe stappen zetten in het openbaar maken van het archiefmateriaal én nieuwe opnames. Diverse online platformen en kanalen worden momenteel onderzocht, zowel reeds bestaande als nieuw op te zetten.

www.2metersessies.nl
www.arqive.nl