Double 2 en Omroep Zeeland produceren live-uitzending rondom 70 jaar Watersnoodramp

Omroep Zeeland herdenkt 70 jaar Watersnoodramp met speciale live tv-uitzending ‘’Nooit Vergeten’’

Hilversum | 24 januari 2023

Omroep Zeeland zendt op 31 januari het tv-programma “Nooit Vergeten” uit, waarin met klassieke muziek en bijzondere gasten wordt stilgestaan bij de Watersnoodramp van 1953. Het programma wordt tussen 20.30 en 22.00 uur live uitgezonden vanuit de Jacobuskerk in Renesse en gepresenteerd door Mirjam van Wouwe (Omroep Zeeland) en Ab Nieuwdorp (presentator bij NPO Klassiek).  

Verleden, heden en toekomst
In de uitzending wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de ramp die zich 70 jaar geleden voltrok, de lessen die toen zijn geleerd en vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Het verleden, heden en de toekomst worden met elkaar verbonden door persoonlijke verhalen van Zeeuwse sprekers en unieke muzikale bijdragen van het Zeeuws Vocaal Ensemble en het Ars Musica Orkest, onder leiding van dirigent Patrick van der Linden.

Requiem Daan Manneke
Speciaal voor deze gelegenheid schreef de Zeeuwse componist en koorleider Daan Manneke een persoonlijk requiem, dat ten hore wordt gebracht door het Zeeuws Vocaal Ensemble met harpiste Annemieke IJzerman. Patrick van der Linden over de samenwerking: “De muziek gaat over de menselijke gevoelens die er zijn na een ramp. Het “Kyrie” van Arvo Pärt verwoordt een gemeenschappelijk gebed, dat opborrelt: Heer, ontferm u. En Bachs cantate “Aus der Tiefe” componeerde hij na een grote brand waarbij honderden huizen verloren gingen. Bijzonder is “Musica Adventus” waarmee wordt verteld: natuurbeelden schieten muzikaal voorbij waarmee de componist ons oproept zuinig met de aarde om te gaan.” 

Zeeuwse sprekers
Een aantal Zeeuwse sprekers voorziet de avond van persoonlijke herinneringen en inzichten. Onder hen burgemeester Jack van der Hoek van de gemeente Schouwen-Duiveland en Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum. Spoken word artiest en voormalig stadsdichteres van Middelburg Anna de Bruyckere draagt een stuk voor dat zij speciaal voor de uitzending schreef.

Omroep Zeeland heeft een oproep gedaan aan zijn kijkers om persoonlijke ervaringen of herinneringen aan de Ramp te delen in gedichten, verhalen, kunstwerken of muziek. Eén van deze stukken wordt tijdens de uitzending voorgedragen.

“Nooit Vergeten” wordt op 31 januari uitgezonden bij Omroep Zeeland tussen 20.30 en 22.00 uur en herhaald op 5 februari 2023 om 16.00 uur. De aflevering is terug te kijken via www.omroepzeeland.nl