SummerLabb opent op Sail met Noordzee-etiquette

Woensdagavond lieten Economische Zaken, NAM, VisNed, NWEA, Provincie Noord-Holland en Stichting De Noordzee ten overstaan van presentator Jan Douwe Kroeske hun stem horen op het podium van SummerLabb. Tijdens de openingsavond op Sail Den Helder gaven zij hun visie op de toekomst van de Noordzee, vanaf het booreiland Paragon C-462 in de Helderse haven.

Hoop
“Hoopgevend”, noemde gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland Jack van der Hoek de sfeer van de avond. Nadat hij alle sprekers gehoord had, gaf Jack deze eindconclusie. Doordat de partijen elkaar erkennen als gebruikers van de Noordzee, lijkt de weg geplaveid voor constructieve samenwerking. “Zoals zangeres Yori Swart zojuist zong Bring home the vibe, zo zou ik zeggen Bring home the duurzame vibe.”

Etiquette
Floris van Hest deelt dat gevoel van hoop. “Vanavond hoor ik veel positieve verhalen. We kunnen het samen doen. Visserij, scheepvaart, energie, toerisme en natuur, alle sectoren zijn op zoek naar win-win. Hierbij moet men soms, in redelijkheid, over z’n eigen schaduw heenstappen.” Floris, die de avond opende als violist, want dat is hij óók, kwam later op de avond terug in zijn rol als directeur van Stichting De Noordzee. Hij hield een bevlogen betoog dat acuut de aandacht van de zaal opeiste. “Nederland en de andere landen rondom de Noordzee behoren tot de rijkste gebieden ter wereld. En Nederland is dé maritieme natie. Als we ergens kunnen laten zien hoe natuur en economie samen kunnen groeien, is het hier. Goede spelregels/etiquette helpen om deze grote opgave de aankomende jaren invulling te geven. Dus ik nodig alle gebruikers van de Noordzee bij deze uit om die etiquette te maken.”

Paragon als publieksdomein
Gebruikers van de Noordzee en hun innovaties vind je de komende dagen in het opvallende SummerLabb-decor van de Paragon aan Het Nieuwe Diep in Den Helder. Klimaatverandering, onderzoek naar zeewier, een energiekwis, getijdenenergie, een onderwaterboerderij, de nieuwsgierige bezoeker van Sail komt hier volledig aan z’n trekken. En kan meteen een selfie nemen op het helidek van het booreiland.


Op SAIL Den Helder verwondert SummerLabb zich over nieuwe ontwikkelingen. Getijdenenergie, nieuwe vismethoden, klimaatverandering, onderwaterrobots, de kracht van zeewier, plantjes kweken op de bodem van de zee, over de manier waarop de traditionele energieproducenten zich groeperen rond ontwikkelingen rond zon, wind en waterstof en over de toekomst van de Noordzee.

SummerLabb heeft een bijzonder plek, de Paragon C-462, een productieplatform. Eén bonk staal, niet te missen!

Openingstijden tijdens Summerlabb op SAIL Den Helder
Donderdag 22 juni van 10:00 – 20:00 uur
Vrijdag 23 juni van 10:00 – 20:00 uur
Zaterdag 24 juni van 10:00 – 20:00 uur
Zondag 25 juni van 10:00 – 15:00 uur