TV: Nieuw programma ‘Theater 2020’ vanaf 1 december te zien bij NPO 2 extra (NTR)

“Theater 2020” wil er in deze tijd zijn voor theatermakers.

12 afleveringen met theatersessies en interviews op NPO 2 extra 

Vanaf 1 december 2020 zendt de NTR onder de titel “Theater 2020” op NPO 2 extra een nieuw televisieprogramma uit met aandacht voor makers en uitvoerders van kunstvormen als theater, dans, zang, poëzie en spoken word. In twaalf afleveringen ontvangt presentator Jan Douwe Kroeske deze podiumkunstenaars voor een uit te voeren impressie van hun voorstelling (“theatersessie”) en een goed gesprek over het stuk, de persoon en het natuurlijk het corona-jaar. 

Met het programma “Theater 2020” willen NPO 2 extra, NTR en het Fonds Podiumkunsten er in het corona-jaar zijn voor de makers en uitvoerders die vanwege de corona-maatregelen hun voorstelling niet of enkel voor een klein publiek kunnen opvoeren. 

Preview
De eerste vier afleveringen worden als preview uitgezonden op 1, 8, 9 en 10 december bij NPO 2 extra. Aflevering 1 met Boys Won’t Be Boys wordt uitgezonden om 22:15 uur. Aflevering 2, 3 en 4 om 22:00 uur. Vanaf maandag 14 december wordt de twaalfdelige serie elke werkdag om 20:30 uur uitgezonden bij NPO 2 extra. Alle afleverlingen zijn terug te kijken via NPO Start. In de serie komen o.a. de volgende acts voorbij: Nina de la Parra, De Warme Winkel, Shailesh Bahoran, Dalton Jansen en Liliane Brakema. 

Dichtbij de maker 
Een aflevering van “Theater 2020” duurt minimaal 25 minuten en uiteraard worden bij de opnames de corona-maatregelen nageleefd. Bij het filmen van de theatersessies wordt de stijl van televisieprogramma 2 Meter Sessies in acht genomen, waarbij de cameramensen veelal in de setting staan en dichtbij de maker(s) proberen te komen, in tegenstelling tot traditionele theaterregistraties. De theatersessies worden omlijst en versterkt door documentaire beelden van het werkproces op de vloer en een inhoudelijk gesprek met de maker en/of uitvoerder van het stuk: hoe dichtbij kun je komen als kijker én als maker?

“Theater 2020” wordt gemaakt door dezelfde makers als van het televisieprogramma “Studio 2020”. In vijftig afleveringen ontving Jan Douwe Kroeske afgelopen zomer een veelvoud aan Nederlandse muzikanten voor een 2 Meter Sessie en een goed gesprek. De serie werd uitgezonden door de NTR op NPO 2 extra en is volledig terug te kijken op NPO Start.

Voor interview aanvragen kunt u contact opnemen met lane@d2bv.nl.