Persbericht | TV-programma Op de planken biedt artiesten een extra podium

Persbericht | Maandag 6 november 2023

Komend tv-seizoen zendt de NTR meer dan honderd afleveringen uit van Op de planken. In elke aflevering is er aandacht voor een artiest of groep, afkomstig uit de wereld van theater, dans, spoken word of muziek. De kijker krijgt een filmische registratie te zien van een stukje uit de voorstelling. Daarnaast delen de kunstenaars openhartig de motivatie voor wat ze maken, hun passie voor het vak en de uitdagingen waar zij voor staan.

Gevarieerde line-up
In Fabrique Ludique, een voormalige staalfabriek in Hilversum, komt een gevarieerde line-up van getalenteerde artiesten aan bod. Uit de muziekhoek zien we onder andere het Meral Polat Trio, Naaz, Maurino, Ruud Houweling en Pieter de Graaf. Uit het theater komen spraakmakende acts als Zoutmus, Tappin-It Collective, Raymi Sambo en Maartje & Kine. Vanuit de dans onder meer Dalton Jansen en het betoverende Bitter Sweet Dance. En voor de liefhebbers van spoken word is het podium voor artiesten als Justin Samgar, Benzokarim, Daniélle Zawadi en Gershwin Bonevacia.

Zangeres Meral Polat zegt over Op de planken: “Door corona zijn theatermakers een deel van hun aandacht kwijtgeraakt. Dit programma legt de verbinding met nieuw publiek. Op de Planken geeft mij als maker de kans om theater, muziek en film te combineren. Dat werkt inspirerend. En er is ruimte om te vertellen wat je als kunstenaar met je werk wilt bereiken.” Spoken word-artiest Gershwin Bonevacia: “Deze serie biedt mij de kans om mijn passie en talent met een ander publiek te delen. Het programma laat het belang zien van méér goeie acts op televisie en onderstreept de waarde van cultuur in ons dagelijks leven.”

Producent Jan Douwe Kroeske legt de nadruk op de diversiteit: “De lijst van artiesten omvat het hele spectrum van de podiumkunsten, van jong tot oud, met hele verschillende culturele achtergronden. Omdat de acts nu als losse onderwerpen worden uitgezonden, als inspirerend strooisel door de programmering, kunnen bovendien meer mensen zich laten verrassen door wat er – letterlijk – speelt.” 

Op de planken is een samenwerking van Double 2 Mediaproducties en de NTR. De uitzendingen zijn vanaf maandag 6 november dagelijks te zien rond 20.20 uur en 23.00 uur bij NPO2extra en vanaf 27 november dagelijks bij NPO2. Ook zijn alle afleveringen te bekijken via NPO Start.

Deelnemende artiesten seizoen 3:

Pitou
Rebecca Wijnruit & Jacopo Grilli
Boost Producties
Ruud Houweling
Rorschach
Maya Fridman
Ahmad Joudeh
Myron Hamming
Via Rudolphi, ROSE stories en Theater Bellevue
DeDeXgrande
OFFProjects
Meral Polat Trio
Alvaro Oosterwolde
Erwin Kiene
Psychologie in Theater
Remy van Kesteren
Inez Wolters – LaPiratesse
Zoutmus
Gershwin Bonevacia
De Toegift
Amro Kasr
Esmay Usmany
Nabil Tkhidousset
Ferhat Kaplan
Dalton Jansen
Sites of Memory
Benzokarim en Daniëlle Zawadi
Bitter Sweet Dance
Tappin-It Collective
Straf
Oliver Pesch
Poelier
Muziektheater BOT
Nineties
Morpheus
Wasim Arslan