Op 5, 6 en 7 september stond SummerLabb voor het eerst op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Een groot deel van het recordaantal bezoekers van het evenement bezocht het SummerLabb aan de voet van de Erasmusbrug. Ze namen daar een kijkje in hét lab van festivalland. SummerLabb, een initiatief van Jan Douwe Kroeske, stond eerder dit jaar op Extrema Outdoor en zal na de Rotterdamse Wereldhavendagen aanwezig zijn op Eurosonic Noorderslag (januari 2015).
Tijdens het evenement in Rotterdam vroegen we bezoekers hun mening te geven over de onderwerpen van SummerLabb. Niet verrassend wil een overgrote meerderheid van de bezoekers kromme komkommers en paprika’s terug vinden in de supermarkt. Ook zagen velen in dat innovatie in de automotive industry begint met wedstrijden zoals de Shell Ecomarathon.
Minder overtuigd waren de bezoekers over het wonen op water; slechts de helft ziet zichzelf in een drijvend huis wonen. Ook de uitspraak ‘Poep = Goud’ van het NIOO-KNAW kon op slechts 70 procent eensgezinde Rotterdammers rekenen. Er is blijkbaar nog een weg te gaan voor we comfortabel zijn met het idee van poep als grondstof voor eten, kleding of brandstof. Maar wat de organisatie betreft onderstreept dat de noodzaak voor SummerLabb alleen maar.
Een van de grootste publiekstrekkers van SummerLabb was NIOO-KNAW. Vele bezoekers maakten daar kennis met exotische dieren en planten, en leerden wat het verband tussen poep en blauwe M&M’s is. Ook de ‘vlasjump’, een springplank in het innovatieve isolatiemateriaal vlasvezel, trok vele jonge stuntmannetjes en –vrouwtjes.
RDM Campus was met diverse onderwerpen aanwezig op SummerLabb. Hun thuiswedstrijd werd zeker in een winst omgezet. Vele Rotterdammers wilden wel eens zien hoe hun grote onderwijscampus bezig is innovatieve drones te maken of drijvende huizen en oevers te ontwikkelen. Anderen lieten zich scannen en haalden een geprint beeldje van zichzelf op.
Veel jongere bezoekers waren niet weg te slaan bij Rijkswaterstaat, die met miniriviertjes het baggeren van slib onder de aandacht wilde brengen, en bij de proefjes van het magazine Know How. Ook opvallend veel volwassenen waren verrast door de cola light die ook echt lichter blijkt dan gewone cola.
Floor van Schie, de ontwerper van het SummerLabb paviljoen en student aan TU Eindhoven, stond boven op de door haar zelf bedachte toren. Daar voerde ze ‘het gesprek op hoog niveau’ over duurzaam bouwen. Een bijzondere afwisseling voor de bezoekers en bezoekertjes die net nog hun eigen DNA aan het isoleren waren geweest, of met een speurtocht bezig waren.