Succesvol LLowlab 2012 bewijst: Nederland is klaar voor duurzaam sanitair en kweekvlees

Het drijvende duurzaamheidsplatform LLowlab, geproduceerd door Double 2 BV, stond dit jaar voor de derde maal op het Lowlands festival. Meteen bij de opening van het Alpha terrein op vrijdag 17 augustus, boog van de grote stroom bezoekers op weg naar Go Back To The Zoo, een substantieel deel af naar het LLowlab-eiland in Lake Lowlands. Daarna werd de wetenschappers op LLowlab geen minuut meer rust gegund. Zeker 20.000 mensen bezochten tijdens deze bloedhete twintigste editie van Lowlands het duurzaamheidsplatform.

Grootste hit dit jaar was het duurzame bubbelbad van TU Delft. Gezuiverd met zand, de pompen aangedreven door een windturbine en, geheel overbodig dit jaar, verwarmd door een zonneboiler. Zeker 1500 mensen hebben dit weekend de rij voor het duurzame bubbelbad verkozen boven de rij voor de Lowlands douches.

Andere hoogtepunten: de mobiele telefoonhoesjes van FairPhone, de moleculaire sieraden van Rijksuniversiteit Groningen, de buikband die buikvet omzet in energie om je mobiel mee op te laden van TU Eindhoven, de 80 vierkante meter nieuw land gemaakt van wilgenmatten, dat de Lowlander samen met de zwoegers van Rijkswaterstaat gevlochten heeft en de 3D geprinte gadgets van het Refab Lab van TU Delft.

Niet te vergeten in dit rijtje: de authentieke slagerij waar Universiteit Maastricht de allereerste stukjes kweekvlees liet zien. De Lowlander reageerde positief op deze ontwikkeling. De stukjes vlees, door fysioloog Mark Post ontwikkeld uit runderstamcellen, zullen in november samenkomen in de allereerste kweekvleeshamburger. De Lowlands bezoeker werd gevraagd een naam te bedenken voor deze nieuwe vleessoort. Universiteit Maastricht liet aan het eind van het weekend weten dat de ‘stamburger’ en de ‘runderlabjes’ de meeste kans maakten door te gaan naar de volgende ronde.

LLowlab werd inhoudelijk en financieel door de volgende partners mogelijk gemaakt: Technologiestichting STW, NWO en de KNAW. Zij werkten hiervoor samen met o.a. Rijkswaterstaat, de (Technische) Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente, Maastricht en Groningen, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), VPRO/NTR, verschillende stichtingen en koplopers uit het duurzame bedrijfsleven.