Vertoning documentaire ‘The Story of Countdown’ op Music Film Festival

De door Double 2 en Reelin’ In The Years Productions geproduceerde documentaire ‘The Story of Countdown’ wordt op 1 september 2023 vertoond op het Music Film Festival in Tilburg. Ook spreekt Jan Douwe Kroeske met voormalig Countdown-presentator Simone Walraven, over muziek, haar carrière en over muziekprogramma’s op televisie.

‘The Story of Countdown’ is een tweedelige documentaire over het populaire popprogramma Countdown, dat van 1976 t/m 1993 uitgezonden werd bij Veronica. Het programma ontving internationale sterren als Paul McCartney, Whitney Houston, David Bowie en Mariah Carey voor een performance en interview in de Bussumse opnamestudio, of bezocht ze in binnen- en buitenland. Medio jaren ’80 groeide het uit tot Europe’s #1 Rock Show, met uitzendingen in meer dan 15 landen.

Aan de hand van nieuwe interviews, vertellen makers van het eerste uur als Lex Harding en Rob de Boer, samen met presentatoren als Adam Curry, Simone Walraven en Wessel van Diepen, het verhaal van Countdown. Met veel fragmenten en nooit eerder uitgezonden materiaal van o.m. David Bowie, Madonna, Michael Jackson, Whitney Houston, Mick Jagger, Herman Brood, Meat Loaf en U2. Ook is er backstage-materiaal van het televisieprogramma te zien en de originele leaders, bumpers en promo’s.

Op het Music Film Festival worden de twee documentaire-delen van 45 minuten elk achter elkaar afgespeeld, met tussendoor een interview. Daarin spreekt programmamaker Jan Douwe Kroeske met voormalig Countdown-presentator Simone Walraven, over muziek, haar carrière en over muziekprogramma’s op televisie.

Het archief
In 2016 kocht het Amerikaanse bedrijf Reelin’ In The Years Productions (David Peck) samen met het Nederlandse Double 2 Mediaproducties (Jan Douwe Kroeske) het archief van Countdown. Ruim 5.000 uur aan uniek beeldmateriaal is in de afgelopen vijf jaar gedigitaliseerd en gearchiveerd. Diverse fragmenten zijn zodoende de afgelopen jaren gebruikt in internationale muziekdocumentaires.

Over Music Film Festival
Het Music Film Festival draait helemaal rond muziekfilms: documentaires, fictie en muziekvideo’s, waarbij geen enkel genre wordt geschuwd. Van klassiek tot schlagers, van pop tot rap tot Nederlandstalig. Het Music Film Festival duurt drie dagen en vindt plaats in de binnenstad van Tilburg op tal van prachtige locaties. Naast films zijn er ook gesprekken met filmmakers en musici, debatten, live-optredens van muzikanten, live muziek bij film, exposities, educatieve activiteiten en meer.